3 de novembre de 2016

¿PER QUÉ TANTA PROTECCIÓ ALS INVERSORS?El pensament únic imperant ve repetint un discurs incansablement: hem de tenir iniciativa, ser competitius i emprenedors, no esperar que ningú ens ajude (i menys l'Estat), i el nostre esforç serà recompensat per l'èxit.


Amb l'arribada de la crisi es comprova que el panorama no ha acabat sent tan triomfal com ens ho havien pintat. Encara així, amb milions d'aturats i negocis arruïnats, encara quedava una bala ideològica en la recambra: de sobte llibreries, mitjans de comunicació i internet s'inunden d'autoajuda, coaching i creixement personal, que pretenen guiar-nos fins a l'èxit. El missatge és senzill: si eres un perdedor és perquè no vas desitjar prou l'èxit, ni et vas esforçar gaire.

A més, el govern ens recorda que a banda de cercar-nos la vida sense esperar la seua ajuda i protecció, hem de complir les lleis i pagar religiosament els impostos.


No obstant açò, en aquests dies veiem com a la Unió Europea i Canadà signen un tractat, el CETA, que dedica quasi tot el seu articulat a la protecció de les inversions estrangeres, és a dir, a la protecció de les empreses multinacionals. En aquest tractat es crea una Tribunal d'Arbitratge en el qual les multinacionals podran demandar als estats en els quals realitzen les seues inversions quan estimen que es reduiran els seus beneficis per causa d'una llei o regulació que s'aprove en aquests estats. Per exemple, si el govern puja les tarifes elèctriques, l'emprenedor nacional no té dret a acudir a aquest Tribunal, en canvi la multinacional si pot acudir i reclamar una indemnització. 


A més, les multinacionals compten amb l'ajuda d'una eina creada pel CETA, un òrgan mixt Canadà-UE, que en petit comité  i sense participació ciutadana, fiscalitzarà la labor legislativa a tots els nivells.


L'emprenedor per descomptat, ha de seguir complint les normes que li vénen donades, mentre les multinacionals participen en la seua elaboració. 


Per si no fos poc, el CETA cercena la possibilitat dels ens locals de fomentar l'ocupació en el seu territori amb compres o contractació a empreses locals. El CETA obri la contractació pública a les multinacionals, prohibint preferències basades en la proximitat o la contractació de treballadors locals.


L'emprenedor podrà mirar les obres públiques que faran les multinacionals, com solen fer els jubilats, a l'espera que li subcontracten.


Els signants del tractat ens repeteixen que hem d'estar alegres i esperançats, doncs gràcies al tractat es crearan llocs de treball. No obstant açò, en el CETA no hi ha cap clàusula de protecció a l'ocupació, i ja sabem com les multinacionals s'asseguren l'explotació de les matèries primeres i recursos en el país receptor de la inversió, subcontractant la manufactura en un altre país amb salaris més baixos i normes més laxes. En aquest sentit, estudis com l'efectuat per Tufts University calculen que amb el CETA el 2023 s'hauran perdut 200.000 llocs de treball a la UE, 30.000 a Canadà i 80.000 a la resta del món.


En aquestes dates celebrem que fa 11 anys la pressió ciutadana va paralitzar l'aprovació d'un altre tractat similar, l'Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques (ALCA). Hem de tenir present que aquests tractats es poden parar amb la mobilització ciutadana i que el CETA es pot parar, ja que per a la seua entrada en vigor ha de ser ratificat per l’Europarlament i pels parlaments dels Estats Membres de la UE. 


La mobilització ciutadana ha tingut els seus fruits, ho hem vist aquests dies en la resistència que ha plantejat Valònia, que ha aconseguit el que tantes vegades s'havia negat: portar el CETA davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè es pronuncie sobre la seua constitucionalitat.


No hem de deixar el nostre futur en mans d'unes poques multinacionals, per açò seguim dient NO AL CETA, NO AL TTIP, NO AL TISA, NO AL TPP, no a aquest tipus de tractats que ni són de comerç ni ens fan més lliures.


El 4 de novembre de 2016 a les 19:00 hores, en la seu de CC.OO. a Castelló de la Plana, plaça de les Aules, 6 -3º, t'explicarem les novetats de la Campanya contra el CETA i el TTIP, projectarem el vídeo “La Gobernanza Corporativa”, després del qual debatrem.


Deixa una estona el teu llibre d'autoajuda, porta't si vols al teu entrenador personal, però no t'ho perdes.


David Hervás i Sandra Soutto