25 de novembre de 2015

LA CAMPANYA CASTELLÓ NO AL TTIP DENUNCIA QUE ELS TRACTATS DE LLIURE COMERÇ SÓN UNA AMENAÇA PER AL CLIMA
Entre els dies 30 de novembre i 11 de desembre tindrà lloc una Cimera Mundial sobre el Clima en Paris. la COP21. A ella acudeix la Unió Europea amb una proposta de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 40% per al 2030. 

No obstant açò, mentre presenta aquesta proposta, la Unió Europea negocia en secret un tractat de lliure comerç i inversions amb EUA, el TTIP. Segons documents filtrats de les negociacions del TTIP, la Unió Europea ha pressionat a Estats Units perquè aixeque les restriccions a l'exportació de carbó, petroli cru, productes derivats del petroli, gas natural, en forma liquada o no, des d'EUA a Europa. A canvi, EUA demana que s'incloguen el gas d'esquist provinent del fracking nord-americà i el petroli provinent de les arenes bituminoses de Canadà, país amb el qual s'ha conclòs un altre tractat, el CETA. A més cap de les parts ha demanat en les negociacions la fi de les subvencions a l'energia fòssil, que representen 10 vegades el destinat a les renovables.

En les negociacions del TTIP s'han proposat clàusules que virtualment prohibirien les ajudes estatals o nacionals a les energies renovables, per a afavorir el comerç de combustibles fòssils.

Amb el TTIP es vol reforçar el poder de les multinacionals enfront de la sobirania dels Estats i de la Unió Europea, mitjançant la instauració de un mecanisme d'arbitratge entre inversors i Estat (ahir anomenat ISDS, i avui reconvertit en ICS).Aquest mecanisme ja ha sigut utilitzat per les multinacionals per a reclamar indemnitzacions milionàries contra normatives que prohibeixen o restringeixen pràctiques rebutjades per la població, com el. L'amenaça de ser demandat per milers de milions d'euros pot frenar polítiques climàtiques que defensen el ben comú, però que siguen contràries als beneficis i interessos privats de les grans corporacions. Aquests mecanismes ja s'han inclòs en el tractat de lliure comerç amb Canadà, el CETA, que està pendent de ratificació.

Resumint, amb el TTIP no es reduiran les emissions de CO2 perquè l'augment del comerç transatlàntic anirà acompanyat d'un augment de les emissions produïdes pel transport de mercaderies, i perquè al TTIP es prioritzen els combustibles fòssils, inclòs el fracking i s’imposen traves a les energies renovables. Segons un recent estudi de Enginyeria Sense Fronteres amb el TTIP es produiria un augment en les emissions de 6.000 milions de tones de CO2 suplementari, més de 200% en 2030 respecte als nivells actuals. Molt lluny de l'objectiu presentat per la UE de reducció de 40% de les emissions de CO2 en 2030, objectiu que a més es queda curt, perquè per a aconseguir frenar l'escalfament global, haurien de deixar-se sota terra una tercera part de les reserves actuals de petroli, la meitat de les de gas i més del 80% de les reserves de carbó. 


PER TOT AÇÒ ENS OPOSEM AL TTIP I AL CETA.